atelier TL
concept design

Mixed Office & Residential Development

RIBA competition

 

Whitehaven Harbour, UK

 

The quayside location contained within the Georgian grid of streets and scale of adjacent buildings provide the basis of the building plan – rectangular form of 2 storeys to Strand Street, 5 storeys with penthouse to harbour. Designed as 2 floors of offices beneath 4 floors of residential together with basement car park, the development provides offices and 40 no. apartment units: 30 no. 2-bed units, 7 no. 3-bed units and 3 no. penthouses with roof garden. The flats are planned as dual aspect with gallery access taking maximum advantage of views (and natural ventilation). Office planning grid of 4.8 x 5.4 metres ensures economic structural members and flexibility while also being suitable for the car park layout below.

 

A rippling projecting glass louver façade to the balconies overlooking the harbour with its subtle colours and reflections imitating fish scales – aluminium shingles to the gable facades accompanied by maritime imagery – bowstring truss and hardwood cladding.


In respect of sustainability and energy efficiency, several passive energy saving features are integrated to the design including building form, roof level solar panels, natural ventilation and passi-vent units, heat pumps, rainwater harvesting, heat loss & gains ameliorating balconies , solar shading, roof gardens and high levels of thermal insulation.                     

 

 

STK_-B%26W-1.jpg

atelier TL Ltd.   122 Grosvenor Street   All Saints   Manchester UK   M1 7HL        Tel/ Fax: (44) 161 2737771        email: info@ateliertl.com                       registered in England no. 4488213

architecture









urbanism









interiors

mosq-b%26W-1.jpgGSM-b%26w-3.jpgNfl-b%26w-1.jpgELM_b%26w-1.jpg

Double-click to edit text, or drag to move.

WHN_C-1.jpgWHN_C-2.jpg
home
company profile
selected projects
concept design
minor works
awards